Как да направите хидроизолация с подкеремидна мушама

Обратно

06 февруари 2018

Как да направите хидроизолация с подкеремидна мушама

Полагането на подкеремидна мушама е един от най-бързите, лесни и изгодни начини за хидроизолация измежду многобройните възможности, които се предлагат на пазара.

 Какви са нейните ползи:

– предотвратява преминаването на вода и прах през керимидите във вътрешността 
   на покрива;
– предпазва топлоизолацията /при наличие на такава/;
– осигурява дълготрайна защита от въздушни и водни пари; 
– балансира налягането между външната и вътрешната част на покритието, с което се
   избягва   надигането   на   битумните керемиди;
– когато покривът е снабден с микро-вентилационна система, подложката спомага за
   естествената дишаща система на сградата;
– притежава висока якост на скъсване и разтягане;

Ако вече сте се спрели на този вариант за хидроизолация, ето основните неща, които трябва да знаете и да спазвате при работа: Подкеремидната мушама се полага хоризонтално, директно върху столиците или дъсчената обшивка. Полагането трябва да започва от долу нагоре на столиците, със за стъпка от 10-12 см (фабрично отбелязана по краищата на мушамата с червен кант), като долния пласт се приковава с гвоздеи с широка глава или такер-скоби на разстояние 20 см при плътна дъсчена обшивка, а когато няма такава, се приковава на разстояние, определено от столиците. По ваше усмотрение между двата пласта може да използвате и битумно лепило, освен приковаването, за по-голяма здравина и надеждност. Описаният монтаж може да видите на следната фигура:

 

По този начин подкеремидната мушама можете да положите не само под класически керемиди, но и под вълнообразни плоскости, битумни керемиди и LT-ламарина.

ВНИМАНИЕ: Мушамата винаги се полага с означените за застьпка червени кантове  нагоре, за да имате паропропускливост в правилната посока.