Правилно поливане

Обратно

18 януари 2018

Правилно поливане

Поливайте възможно най-долу, директно към корените. Така водата отива там, където е необходима. Мокрите листа са по-податливи на гъбични заболявания. Освен това при пръскане отгоре голяма част от водата се изпарява, без да се абсорбира от растението. Полезно: Водата се излива там, където е необходима. Важно: При поливане без душ се прави бавно, за да не се отмива почвата от корените. Ако не може да се избегне поливането отгоре, то следва да се извършва сутрин и преди обед, така че растенията да могат да изсъхнат отново до вечерта. Лейките, изработени от пластмаса, са евтини и леки. Те са напълно достатъчни за малка градина или тераса. A душ-приставката гарантира внимателното поливане, което не отмива почвата. По-стабилни и издръжливи, но и малко по-тежки, са лейките от метал. Полезно: Лейките са леки. След всяко поливане напълнете лейката отново, за да може водата в тях да се стопли.

Видове напояване

Важно: Пластмасата става чуплива, ако лейката е изложена прекалено дълго на слънце. При голям размер на градина носенето на вода в лейка бързо ще стане изморително. По-практично ще е да използвате маркуч. За складиране се предлагат колички и държачи за маркуч за поставяне или монтиране на стена. Така маркучът е винаги прибран и няма да се спъвате в него. Полезно: С количка или държач маркучът винаги е добре прибран. С бърза връзка можете да го свържете с различни накрайници. Важно: Пластмасата може да стане чуплива, ако маркучът е изложен прекалено дълго на слънце. Към края на октомври трябва да изпразните маркуча и да го приберете, така че да няма опасност да замръзне. Ако остава отвън, може да се спука в случай на замръзване.

Градински маркучи

Системите се инсталират лесно между крана и маркуча. Водата преминава през капкови дюзи директно към растенията в градината или в саксии. За да се намали сложността на напояването, можете да използвате и маркучи за капково напояване, които са прокарани за постоянно или за един сезон в градината. Полезно: Идеално за преодоляване на кратки отсъствия. Дъждовната вода е най-добрата вода за напояване. Тя е безплатна и не съдържа варовик. Тя може да бъде събрана в контейнери за дъждовна вода, изработени от пластмаса или в дървени бъчви. Ако имате нужда от много вода, напр. ако имате голяма зеленчукова градина, помислите за подземна цистерна. Дъждовната вода можете да събирате от покрива на къщата, оранжерията или гаража. Ако живеете в промишлен район, дъждовната вода може да е замърсена. В противен случай можете да я използвате, без да се колебаете. Полезно: Безплатна, не съдържа варовик. Важно: След продължителна суша изчакайте покривът да се измие и след това събирайте водата. С тези прости методи пестите вода при поливането: Събиране на дъждовна вода. Слой мулч намалява изпарението и предотвратява прекалено бързото изсъхване на почвата. Прекопавайте почвата в зеленчуковата градина след поливане или пороен дъжд. Ако почвата е затлачена, се образуват малки канали (капиляри), през които водата се изпарява от вътрешността нагоре. Прекопаването унищожава тези капиляри и влагата остава в почвата. Поливайте на по-големи интервали от време (примерно веднъж седмично), но обилно. Водата трябва да проникне най-малко на 15 см в земята. Ако поливате често и по малко, корените остават в горните слоеве на почвата. След това растението е много чувствително на суша. Засявайте растенията според терена: има много растения, които могат да се справят със сушата и не трябва да бъдат поливани. Ако имате голяма градина, си заслужава да инсталирате подземни водопроводи с кранове на по-важните места. Тогава няма да трябва да носите тежки лейки или дълги маркучи. Полезно: Без дълги пътища. Важно: Чешмяната вода е много студена, което при поливане - през лятото може да доведе до температурен шок. Тогава е по-добре да се остави водата във варел , за да се стопли. През зимата трябва своевременно да изпразните тръбите, за да не измръзнат.